De Christelijke Zang- en Oratoriumverening "Cantate Deo" werd opgericht op 12 maart 1958 door de heren G.P. Roos en Jac. Van Oosterom. Het werven van zangers was niet zo'n groot probleem, want oud-leden van het twee jaar daarvoor opgeheven Evangelisatiekoor waren al snel overgehaald om lid te worden van Cantate Deo.

Gerard Akkerhuis werd de dirigent en onder zijn leiding werd het nieuwe koor een succes. Hij droeg de leiding van het koor na enkele jaren over aan Bernard Verboom, die op zijn beurt in 1968 de dirigeerstok weer overdroeg aan Sander van Marion. Onder leiding van Sander van Marion is Cantate Deo uitgegroeid tot een koor met een heel eigen gezicht. Het repertoire is veelzijdig en bestaat naast klassieke, ook uit hedendaagse werken, zoals delen uit musicals. Bekende oratoria zoals die Schöpfung, the Messiah, das Weihnachtsoratorium staan o.a. op het repertoire. Zeker ook is de Matthäus Passion van G.P. Telemann het vermelden waard. Dit prachtige werk, dat o.l.v. Sander van Marion voor de 1e keer in Nederland werd uitgevoerd, is traditiegetrouw vele jaren achtereen voor Pasen ten gehore gebracht.

De muziek van Cantate Deo is vastgelegd op LP en later op CD. Door de jaren heen zijn vele optredens op televisie geweest. Cantate Deo trad eveneens enkele malen op met zusterkoren in de grote zaal van de Doelen in Rotterdam. Met Sander van Marion is het koor regelmatig in het buitenland op bezoek geweest en werden prachtige concerten gegeven in wereldberoemde kerken en kathedralen.

Sander van Marion heeft in 2007 de dirigeerstok overgedragen aan Marco Kalkman. Ook dicht bij huis treedt Cantate Deo regelmatig op, zoals de Pelgrimsdiensten in de Pelgrimskerk en de Zangdiensten in de Oude Kerk beide in Zoetermeer. Medewerkingen aan de Diensten aan Zee in de Bethelkerk in Scheveningen zijn ook zeer geliefd bij de koorleden.

In 2008 heeft Cantate Deo haar 50 jarig bestaan gevierd. Dit jubileumjaar werd afgesloten met de spectaculaire uitvoering van de Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy. Ondanks deze leeftijd is Cantate Deo nog steeds een enthousiast en springlevend koor, waar ongeveer 90 leden zich thuis voelen en wekelijks met veel genoegen repeteren om zo tot een optimaal resultaat te komen tijdens een concert.