Onze dirigent

Marco Kalkman hield zich al op zeer jeugdige leeftijd bezig met alles wat met muziek te maken had. Hij studeerde al vroeg viool, blokfluit, piano en zang. Eenmaal toegelaten op het conservatorium begon hij aan de vooropleiding Koordirectie bij Barend Schuurman en een jaar later aan de opleiding Zang bij o.a. Frans Huijts en Sylvia Schluter. Al snel vond hij zijn weg naar de muziekwereld en dirigeerde uiteenlopende koren, van vijf tot tweehonderd personen. Als zanger werd hij actief en zong hij als solist o.a. de Mattheus Passie en diverse opera rollen. De afgelopen jaren kwam er een grote focus te liggen op studie van de gregoriaanse muziek, is hij dirigent van een gregoriaans koor en zingt mee met Gregoriana te Amsterdam. Ook ontwikkelde hij zich tot componist en theater-maker. Zijn voorstellingen kregen landelijke bekendheid en werden geprogrammeerd door bekende concertzalen zoals Vredenburg in Utrecht, De Doelen in Rotterdam en de Frits Philipszaal in Eindhoven en werden uitgevoerd door gerenomeerde gezelschappen. Voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest schreef hij maar liefst vijf composities. Zijn cantate "Jona" werd in april 2010 door Cantate Deo uitgevoerd in de Oude Kerk in Zoetermeer en herhaald tijdens ons jubileumjaar 2018.

 

2e dirigent

Al op zeer jonge leeftijd bleek de muzikale aanleg van Pity Falkena (1948) en zij begon dan ook al met pianolessen op 5-jarige leeftijd. Graag had zij haar pianostudie willen vervolgen aan het conservatorium, maar wegens een blessure aan haar hand was dat helaas niet mogelijk. In 1978 werd Pity lid van C.O.V. Cantate Deo. Haar liefde voor de muziek was dermate groot, dat zij in 1985 besloot bij de SNK een meerjarige opleiding Koordirectie en aansluitend Orkestdirectie te gaan volgen. Deze opleidingen werden met succes afgerond en al snel daarna startte Pity met haar eigen koor. Er volgden nog drie andere koren, waarmee zij ook grote werken ten uitvoer bracht, zoals o.a. de Matthäus Passion van G.F. Telemann. Ook dirigeerde zij een groot Mozart concert met orkest en solisten.
In 1990 werd Pity Falkena gevraagd om 2e dirigent te worden bij Cantate Deo. Pity treedt op als dirigent bij afwezigheid van de 1e dirigent, maar ook bij buitenlandse reizen en studiedagen van Cantate Deo.
Pity heeft een grote belangstelling voor klassieke muziek in het algemeen, waarbij haar voorkeur uitgaat naar oratoriumwerken, met name barok en romantiek.