Onze dirigent

Marco Kalkman (1966) hield zich al op zeer jeugdige leeftijd bezig met alles wat met muziek te maken had. Hij studeerde al vroeg viool, blokfluit, piano en zang. Eenmaal toegelaten op het conservatorium begon hij aan de vooropleiding Koordirectie bij Barend Schuurman en een jaar later aan de opleiding Zang. Tijdens de laatste jaren van zijn studie richtte Marco met enkele mede-zangstudenten een stichting op, die tot doel had nieuwe opera's voor het voetlicht te brengen. De Stichting Intorno Ensemble heeft de eerste jaren een min of meer slapend bestaan geleid. Echter in 2000 is deze Stichting uitgegroeid tot een professioneel gezelschap waarmee muziektheater wordt gemaakt voor zowel volwassenen als voor kinderen. De voorstellingen van het jeugdmuziektheater van Marco hebben inmiddels landelijke bekendheid gekregen en worden geprogrammeerd door bekende concertzalen zoals Vredenburg in Utrecht, De Doelen in Rotterdam en de Frits Philipszaal in Eindhoven..


Marco Kalkman maakt ook eigen composities. Voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft hij in de afgelopen jaren drie stukken voor jongeren gecomponeerd, die al meer dan twintig keer zijn uitgevoerd. Ook componeerde Marco de cantate "Jona" die in april 2010 door Cantate Deo werd uitgevoerd in de Oude Kerk in Zoetermeer.


Naast zijn veelzijdige bezigheden in de muziek blijft Marco ook graag dirigeren. Zijn voorkeur gaat hierbij uit naar opera en oratorium. Naast muzikaal leider van Cantate Deo is Marco ook dirigent van het gregoriaanse koor van de Augustinuskerk te Barendrecht en van het Rotterdams Jongenskoor en is hij verbonden aan het Projectkoor Rosette te Rotterdam".


2e dirigent


Al op zeer jonge leeftijd bleek de muzikale aanleg van Pity Falkena (1948) en zij begon dan ook al met pianolessen op 5-jarige leeftijd. Graag had zij haar pianostudie willen vervolgen aan het conservatorium, maar wegens een blessure aan haar hand was dat helaas niet mogelijk. In 1978 werd Pity lid van C.O.V. Cantate Deo. Haar liefde voor de muziek was dermate groot, dat zij in 1985 besloot bij de SNK een meerjarige opleiding Koordirectie en aansluitend Orkestdirectie te gaan volgen. Deze opleidingen werden met succes afgerond en al snel daarna startte Pity met haar eigen koor. Er volgden nog drie andere koren, waarmee zij ook grote werken ten uitvoer bracht, zoals o.a. de Matthäus Passion van G.F. Telemann. Ook dirigeerde zij een groot Mozart concert met orkest en solisten.
In 1990 werd Pity Falkena gevraagd om 2e dirigent te worden bij Cantate Deo. Pity treedt op als dirigent bij afwezigheid van de 1e dirigent, maar ook bij buitenlandse reizen en studiedagen van Cantate Deo.
Pity heeft een grote belangstelling voor klassieke muziek in het algemeen, waarbij haar voorkeur uitgaat naar oratoriumwerken, met name barok en romantiek.